Actualitate Internă

Divergențe la Chișinău: Un deputat PAS invocă modelul ucrainean pentru interzicerea așa-zisei mitropolii din cadrul "bisericii" FSB, însă partidul său se disociază de această abordare

Divergențe la Chișinău: Un deputat PAS invocă modelul ucrainean pentru interzicerea așa-zisei mitropolii din cadrul "bisericii" FSB, însă partidul său se disociază de această abordare

În partidul de guvernământ de la Chișinău - PAS - s-au produs o serie de divergențe pe tema combaterii influenței pe care Rusia o exercită prin intermediul organizațiilor religioase. În timp ce deputatul PAS Vasile Șoimaru a declarat că se apropie momentul în care Republica Moldova va proceda precum Ucraina - țară care a adoptat recent un proiect de lege ce vizează interzicerea activității organizațiilor religioase aflate în serviciul Rusiei - partidul din care face parte a ales să se disocieze de abordarea în cauză. Concret, partidul PAS a transmis că guvernarea de la Chișinău "nu pregătește niciun proiect de lege sau inițiativă care ar lichida" Mitropolia Moldovei, aflată sub tutela Patriarhiei Moscovei. 

Poziția exprimată de deputatul Șoimaru a venit inclusiv în contextul deplasărilor pe care preoții Mitropoliei Moldovei le fac la Moscova în această perioadă (mai multe detalii AICI).

Ce a declarat deputatul PAS Vasile Șoimaru pentru TVR Moldova, în data de 28 august: "Pot să fiu mai radical un pic. Vine momentul când și noi, ca Ucraina, o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei care, de fapt, e a Rusiei. Iată cum ei singuri își bagă capul sau gâtul în jug. Cui îi trebuie asta?! Cum să vă duceți voi, când știi că aceia, ai lui Șor, veneau cu milioane de dolari încoace? Acum ei vor pentru biserică să vină. Organele noastre competente, dacă vor lucra bine, cred că se rezolvă problema asta numai la aterizarea pe aeroport. (...) Eu vă spun că eu consider că o să se rezolve problema mitropoliilor acum în toamna asta". 


Reacția PAS, comunicată în cadrul unei postări publicate pe Facebook: "PAS se distanțează de declarațiile deputatului Vasile Șoimaru privind Mitropolia Moldovei. Guvernarea PAS nu pregătește niciun proiect de lege sau inițiativă care ar lichida Mitropolia. PAS susține ambele Mitropolii și buna înțelegere între enoriași. Conform Constituției Republicii Moldova, Biserica este separată de stat, autonomă și nu se implică în activități politice. Poziția PAS a fost și rămâne promovarea bunei înțelegeri între toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de religie, cultură, limbă sau etnie". 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.